Veel gestelde vragen

Heb je vragen over de Appeltjes van Oranje van 2018? Hieronder vind je de meest gestelde vragen die er zijn over Appeltjes van Oranje en het verloop van deze actie.

Wat is de gemene deler van alle kanshebbers?

Het thema van de Appeltjes van Oranje is elk jaar anders. Voor 2018 is het thema Jong en sociaal ondernemend. Daarmee zetten we de spotlight op de sociale energie van jonge initiatiefnemers die iets doen voor een ander.


Hoe werkt de winactie?

Onder alle stemmers wordt een bedrag van €1000,- verloot voor het initiatief waar hij of zij op gestemd heeft. De winnaar krijgt na 17 januari bericht.


Waarom kan ik mijn e-mailadres maar 1 keer gebruiken?

Het vergaren van stemmen moet zo eerlijk mogelijk verlopen. Daarom kan iedere persoon maar 1 stem uitbrengen.


Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens als ik een stem uitbreng?

We gaan zorgvuldig om met uw gegevens; deze worden niet met derden gedeeld. U wordt alleen op de hoogte gehouden over de voortgang van de Appeltjes van Oranje 2018. Indien u uw telefoonnummer achterlaat, bellen wij u graag op om u meer te vertellen over het Oranje Fonds. Uiteraard houden we rekening met het bel-me-niet-register.


Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt?

Op de site kun je zien hoeveel stemmen iedere kanshebber al verzameld heeft. Op basis van het aantal stemmen krijgen zij een score, die optelt bij de score van hun pitch op de landelijke finaledag op 25 januari 2018. Het totaal aantal punten bepaalt welke projecten ter plekke besproken worden besproken door de jury. De 4 projecten met het hoogste aantal stemmen worden gegarandeerd meegenomen in het juryoverleg.


Waarom is het niet mogelijk om te stemmen op initiatieven uit het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden?

De geselecteerde initiatieven in de Cariben volgen een aparte selectieprocedure: zij hebben een regionale finaledag gehad op zaterdag 5 november . Toen zijn de twee genomineerden uit de Cariben bepaald. Dit onderscheid is gemaakt uit praktische overwegingen.


Hoe wordt bepaald wie een Appeltjes van Oranje winnen?

  • In mei 2018 ontvangen drie sociale initiatieven het felbegeerde Appeltje van Oranje. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:
  • De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van hun inschrijving.
  • De stemtiendaagse van 8 t/m 17 december om publieksstemmen te krijgen.
  • Een landelijke finaledag op donderdag 25 januari 2018, waar kanshebbers hun initiatief pitchen.
  • Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich op 5 november 2017 op Curaçao aan de vakjury.
  • Op 25 januari kennen we de 10 genomineerde initiatieven.
  • Selectie van de drie winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden, in april 2018.

Maakt mijn stem een verschil?

Jazeker! De uitslag van de stemtiendaagse telt voor de helft mee in het puntentotaal op de finaledag op 25 januari. Roep dus zoveel mogelijk bekenden op om óók een stem uit te brengen.


Kan ik meerdere keren een stem uitbrengen?

Mensen kunnen op basis van hun e-mailadres maar één keer een stem uitbrengen. Meerdere personen uit één huishouden kunnen dus een stem uitbrengen, indien hun e-mailadres uniek is.


Wie reikt de prijs uit?

De Appeltjes van Oranje worden elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.